Aktualności

Oznaczenia na artykułach żywnościowych

Przedstawiciele państw UE porozumieli się w sprawie nowego regulaminu dotyczącego oznaczeń na artykułach żywnościowych, dzięki temu konsumenci będą lepiej chronieni przed nieprawdziwymi reklamami.

Porozumienie przewiduje harmonizację oznakowań, takich jak “bez cukru”, “bogaty w witaminy” czy “ubogi w cholesterol”, które producenci umieszczają na opakowaniach żywności w celach reklamowych. Informacja na produkcie, że jest “pozbawiony tłuszczu”, gdy równocześnie zawiera dużą dawkę cukru, może sugerować konsumentom, że jest on zdrowy. Dlatego regulamin ma zmusić producentów do umieszczania na opakowaniach dodatkowych informacji, czyli ile zawiera cukru, soli i tłuszczu.

Do osiągniętego w piątek porozumienia, zawartego w Luksemburgu Parlament Europejski może jeszcze wprowadzić poprawki w drugim czytaniu, ale tylko pod warunkiem uzyskania absolutnej większości głosów.

(informacja za PAP)

Tagi: · 1 grudnia 2014 · 13:25